Domowe masło migdałowe

sobota, 18 kwietnia 2015


Masło migdałowe jest znakomitą, smaczniejszą alternatywą dla bardziej popularnego masła orzechowego. Migdały są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, protein, żelaza czy magnezu. 
Jego wykonanie jest banalnie proste - wystarczy tylko mocny blender (jeden spaliłam ;)). Smarowidło można wykorzystać do różnych wypieków i deserów. Ja najbardziej lubię w połączeniu z bananem w naleśnikach lub po prostu na kromce chleba.





Składniki:


  • 300g całych migdałów,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli.

Migdały podprażyć na suchej patelni. Po wystudzeniu umieścić w wysokim naczyniu, miksować blenderem do uzyskania gładkiej, oleistej konsystencji (ok. 15 minut). Dodać miód i sól, zmiksować ponownie. 

Można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca czasu.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz