Wypróbowałam już wiele przepisów na ciastka owsiane, ale ten według mnie jest bezkonkurencyjny :) Wspaniale chrupią i są przepyszne, a podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się aromat wanilii. Miały być na kilka dni, ale nie wróżę im tak długiego żywota. Z podanych składników wychodzi 20 sporych ciastek.
Składniki:
- 200g miękkiego masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- laska wanilii.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, solą. Masło utrzeć w misie miksera z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać wanilię i jajka, dalej ucierając. Do masy maślanej dodać suche składniki i bakalie, wymieszać. Z ciasta formować kulki (wielkość wg uznania), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć dłonią. Między ciasteczkami zostawić odstępy, rosną na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz