Ciasteczka owsiane

środa, 15 kwietnia 2015


Wypróbowałam już wiele przepisów na ciastka owsiane, ale ten według mnie jest bezkonkurencyjny :) Wspaniale chrupią i są przepyszne, a podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się aromat wanilii. Miały być na kilka dni, ale nie wróżę im tak długiego żywota. Z podanych składników wychodzi 20 sporych ciastek.





Składniki:

  • 200g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • laska wanilii.

Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, solą. Masło utrzeć w misie miksera z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać wanilię i jajka, dalej ucierając. Do masy maślanej dodać suche składniki i bakalie, wymieszać. Z ciasta formować kulki (wielkość wg uznania), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć dłonią. Między ciasteczkami zostawić odstępy, rosną na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz