Żeberka miodowo-musztardowe

środa, 8 kwietnia 2015



Żeberka to bardzo popularne i proste danie, które od razu stało się hitem w moim domu. Idealnie sprawdzą się na imprezach rodzinnych i spotkaniach z przyjaciółmi. Można jeść rękami. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą. Polecam!



Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych,
  • sól.

Marynata:

  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku.


Żeberka podzielić na części, umyć, osuszyć i włożyć do głębokiej miski. Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka ułożyć na blaszce pojedynczą warstwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu odwracając, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzące od kości. 

Podawać z sałatką i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!!!





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz