Chinkali

poniedziałek, 18 lipca 2016


Chinkali to obok chaczapuri jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. To sakiewki z ciasta pierogowego wypełnione mięsnym farszem zatopionym w delikatnym, aromatycznym rosołku. Właśnie w tym rosołku tkwi cały ambaras, bo najpierw wysysasz płyn, a potem jesz całą resztę. Ja do swoich chinkali użyłam mięsa wołowo - wieprzowego, ale możesz wykorzystać też dobrej jakości wieprzowinę albo samą wołowinę. Ważnym składnikiem jest też siekana kolendra, dużo kolendry!!!

Korzystałam z tego przepisu. Na filmie możesz zobaczyć jak sprytnie zamija się pierogi chinkali.
Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego (u mnie pół na pół),
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • 250 ml bulionu (miałam wywar wołowo - wieprzowy),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • sól i pieprz do smaku.
Do mąki dodać szczyptę soli, stopniowo dodawać wody zagniatając ciasto. Wyrabiać przez ok. 5 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto musi byc trochę twardsze niż na nasze klasyczne pierogi gdyż farsz jest cięższy. Owinąć ciasto folią spożywczą i odstawić na pół godziny by odpoczęło. 

Cebulę drobno posiekać, wymieszać z wcześniej zmielonym mięsem, dodać przeciśnięty czosnek, kolendrę, szczyptę soli i pieprz do smaku. Dodawać bulion małymi porcjami, tyle ile mięso przyjmuje - farsz ma być papkowaty, ale nie wodnisty.  

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać krążki o średnicy 10- 15 cm. Na środku każdego krążka ułożyć łyżkę farszu mięsnego. Formować sakiewki, złapać na górze i skręcać w jedną stronę aż powstaną fałdki.

W dużym garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju, zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na wrzątek, gotować na małym ogniu przez ok. 5- 10 minut od czasu wypłynięcia. 

Podawać posypane posiekaną natką pietruszki i podduszoną cebulką.



Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Chodzą za mną te chinkali, a nigdy nie miałam okazji ich spróbować. Chyba nadszedł czas, żeby je po prostu zrobić samodzielnie! dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń