Po prostu smak dzieciństwa. Wybornie smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Na śniadanie, podwieczorek i kolację. Puszyste i mięciutkie.
Składniki (na duuuuży, kopiasty talerz racuszków):
- 2 jajka (żółtka i białka osobno),
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 duże jabłka (starte na tarce o dużych oczkach),
- szczypta soli,
- cukier puder,
- olej do smażenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i połowę mleka wymieszać do połączenia skłądników. Resztę mleka dodawać miksując. Do masy dodać starte jabłka, odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać olej i ubić białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Pianę delikatnie połączyć z masą. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!!!
rewelacyjnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń