Panierowane krążki cukinii

poniedziałek, 8 sierpnia 2016


Dziś postanowiłam przygotować przysmak z lat dziecięcych, prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację: panierowane krążki cukinii. Danie to nie wymaga zbyt wielu przygotowań i pracy. 

W sezonie cukinia często gości na naszym stole jako główny składnik lub dodatek do obiadu. Młoda nie wymaga nawet obierania, jej skórka jest miękka i nadaje się do spożycia, wystarczy tylko umyć. 


Składniki:
  •  1 średniej wielkości cukinia,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.
Cukinie pokroić w plastry o grubości 1 cm, posypać solą i pieprzem z obu stron, odstawić na 20 minut aż cukinia puści soki. Jajka roztrzepujemy ze słodką papryką i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Każdy plaster obtoczyć w jajku, następnie dokładnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości.

Podawać z sosem czosnkowym lub ajvarem.





 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz