Domowa nutella

poniedziałek, 8 sierpnia 2016


Pyszny domowy krem orzechowo - kakaowy z dodatkiem miodu i mleka. Zdrowa alternatywa dla sklepowej nutelli, idealna dla dzieci i dorosłych. 

Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia".

Składniki:

  • 150 g orzechów włoskich bez łupin,
  • 2 czubate łyżki miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3- 6 łyżki mleka lub wody.
Orzechy podprażyć na patelni lub piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 5- 8 minut. Jeszcze ciepłe orzechy zawinąć w czystą ściereczkę, pocieramy kilka minut by pozbyć się skórek (nadają orzechom goryczy). 

W kielichu blendera umieścić orzechy, zmielić na drobny pył, dodać miód, kakao i mleko (zacząć od 3 łyżek i dodawać według potrzeby), zblendować na w miarę gładką masę. Podawać ze świeżym pieczywem :) 







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz