Racuchy drożdżowe z serem

wtorek, 9 sierpnia 2016


Ostatnio codziennie piekę lub smażę jakieś placki, racuchy, naleśniki, wszystko co tylko chce skubnąć mały Smakosz. Dziś racuchy z ciasta drożdżowego z nadzieniem z twarogu, jogurtu i wanilii. 
Składniki:
  • 400 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 60 g roztopionego masła.
Nadzienie:
  • 400 g sera białego,
  • 1 czubata łyżka jogurtu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 1 żółtko.
  • olej kokosowy do smażenia.
Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. W misie miksera umieścić mąkę, jaja, roztopione masło, szczyptę soli, dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto za pomocą odpowiedniej końcówki przez ok. 5 - 20 minut aż będzie elastyczne i miękkie. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 - 60 minut do podwojenia objętości.

Twarożek, żółtko, miód i wanilię wymieszać widelcem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 - 10 części. Każdą część wałkować na owalny placek, na środku układać łyżkę (lub dwie) nadzienia serowego, skleić brzegi, rozwałkować na płaski, owalny placuszek (zdjęcie poniżej). 

Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnik ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony tak by ciasto nie było surowe, a kolor złocisty.

Podawać z cukrem pudrem, jogurtem lub owocami.




Smacznego!!!

1 komentarz: