Granola to chrupiąca mieszanina płatków zbożowych, orzechów, bakalii. Idealna na zdrowy, smaczny początek dnia. Równie dobrze smakuje z zimnym jogurtem jak i z ciepłym mlekiem. Podczas pieczenia w domu unosi się niesamowity aromat!!!
Przepis pochodzi ze strony Healthy Plan by Ann
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanka płatków owsianych,
- 1/2 szklanki płatków jaglanych lub gryczanych,
- 1/3 szklanki siemienia lnianego,
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1 szklanka mieszanki orzechów (użyłam nerkowców, migdałów, orzechów włoskich i laskowych),
- 3 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczka cynamonu,
- 1 laska wanilii.
Wszystkie składniki wymieszać z cynamonem, ziarenkami wanilii i miodem. Mieszankę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Mieszankę należy przemieszać co ok. 8 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz