Granola

piątek, 21 sierpnia 2015


Granola to chrupiąca mieszanina płatków zbożowych, orzechów, bakalii. Idealna na zdrowy, smaczny początek dnia. Równie dobrze smakuje z zimnym jogurtem jak i z ciepłym mlekiem. Podczas pieczenia w domu unosi się niesamowity aromat!!!

Przepis pochodzi ze strony Healthy Plan by Ann


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych lub gryczanych,
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1 szklanka mieszanki orzechów (użyłam nerkowców, migdałów, orzechów włoskich i laskowych),
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczka cynamonu,
  • 1 laska wanilii.
Wszystkie składniki wymieszać z cynamonem, ziarenkami wanilii i miodem. Mieszankę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Mieszankę należy przemieszać co ok. 8 minut.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz