Zupa z czerwonej soczewicy jes smaczna, pożywna i bardzo sycąca, mimo, że bezmięsna. Bardzo szybka w przygotowaniu. Jedna z moich ulubionych zup, sprawdza się na każdą okazję.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mały por (tylko biała część),
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wody,
- 1 puszka pokrojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 g soczewicy czerwonej,
- 1 łyżeczka suszonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- pieprz i sól do smaku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- szczypiorek do dekoracji.
Warzywa wymyć, obrać, pokroić. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, dusić ok. 5 minut pod przykryciem do lekkigo zrumienienia, mieszając od czasu do czasu. Do warzyw dodać bulion, dodać wszystkie przyprawy, koncentrat i pomidory z puszki, zagotować. Gotować ok. 20-25 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystko blenderem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać opłukaną soczewicę. Gotować przez około 10 - 15 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka. Doprawić ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
uroczy kolor, a i pewnie smak świetny !
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
O taaaak :D
UsuńZupa pomidorowa jest najlepsza! A zupa z Twojego przepisu z pewnością jest wyśmienita, bo wygląda cudownie! :) MÓJ BLOG - KLIK
OdpowiedzUsuńCudnie też smakuje :D
Usuń