Zupa pomidorowa z soczewicą

poniedziałek, 24 sierpnia 2015


Zupa z czerwonej soczewicy jes smaczna, pożywna i bardzo sycąca, mimo, że bezmięsna. Bardzo szybka w przygotowaniu. Jedna z moich ulubionych zup, sprawdza się na każdą okazję. 

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały por (tylko biała część),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 g soczewicy czerwonej,
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • szczypiorek do dekoracji.

Warzywa wymyć, obrać, pokroić. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, dusić ok. 5 minut pod przykryciem do lekkigo zrumienienia, mieszając od czasu do czasu. Do warzyw dodać bulion, dodać wszystkie przyprawy, koncentrat i pomidory z puszki, zagotować. Gotować ok. 20-25 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystko blenderem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać opłukaną soczewicę. Gotować przez około 10 - 15 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka. Doprawić ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać świeżym szczypiorkiem.





Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. uroczy kolor, a i pewnie smak świetny !

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa pomidorowa jest najlepsza! A zupa z Twojego przepisu z pewnością jest wyśmienita, bo wygląda cudownie! :) MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń